Pixels en resolutie

Vaak is er verwarring over het onderwerp pixels en resolutie. Wat betekenen de termen nu precies?

PIXEL: elk digitaal beeld - of het nu een digitale foto is of een gescande afbeelding - is opgebouwd uit uniform gekleurde puntjes. Deze zogenoemde pixels kunnen meer dan 16 miljoen kleuren hebben. Ieder apparaat die digitaal beeld opneemt of weergeeft werken op basis van deze gekleurde beeldpuntjes. Bij de sensor van een camera en bij beeldschermen (televisie, beamer, telefoon, computerscherm etc.) wordt het aantal pixels gebruikt om het detail in de opname of weergave aan te duiden.

RESOLUTIE:  een term die wordt gebruikt om het aantal gebruikte pixels op bijvoorbeeld een beeldscherm te beschrijven. Hoe hoger dat aantal, hoe hoger de maximale resolutie van het scherm.. Voor de beste weergave van foto's moeten de pixels van de foto aansluiten bij de pixels van het beeldscherm of de afdruk.


JPEG (Joint Photographic Experts Group)

JPEG of JPG is het meest bekende bestandsformaat voor foto’s die met een digitale camera zijn gemaakt. Een JPEG bestand kan 16,7 miljoen kleuren onderscheiden en dat maakt het heel geschikt voor foto’s. JPEG bestanden worden met verlies gecomprimeerd: dus iedere keer dat u het bestand opnieuw opslaat, gaat de kwaliteit een beetje achteruit en gaat er veel informatie verloren. JPEG-bestanden zijn door de relatief kleine bestandsgrootte prima geschikt voor op een website of om de foto via het internet te versturen. Als u een JPEG bestand bewaart, kunt u vaak zelf kiezen in welke kwaliteit het bestand opgeslagen wordt, hoe hoger de kwaliteit, des te groter het bestand.

De meeste digitale camera’s gebruiken dit standaard formaat: er passen immers meer foto’s op de geheugenkaart. Op de meeste spiegelreflex camera’s kunt u kiezen of je bijvoorbeeld JPEG fine (de beste kwaliteit), JPEG-medium of small wenst (vaak ook nog in combinatie met RAW + JPEG etc. In fotobewerkingssoftware programma’s kun je de JPEG fine foto’s ook naar ieder gewenst formaat comprimeren afhankelijk van uw doelstelling.


RAW (Ruw)

Een RAW bestand bevat de onbewerkte informatie uit de digitale camera. RAW is geen achtervoegsel zoals JPEG en TIFF. RAW is een verzamelnaam voor een aantal formaten, want elke fabrikant van een digitale camera heeft een andere naam voor zijn RAW bestand. Zo gebruikt NIKON voor een RAW bestand .NEF als bestandsformaat. Het RAW bestand wordt vaak vergeleken met een negatief, het is immers een onbewerkte versie die achteraf op de computer kan worden bewerkt. Na deze bewerkingen wordt de foto meestal opgeslagen in het TIFF formaat of in het formaat van Photoshop (PSD). Fotografeert u in een JPEG formaat dan maakt de software van de camera zelf al kleine aanpassingen om bijvoorbeeld kleur en contrast te verfijnen. U heeft dan uiteraard minder mogelijkheden om de foto aan te passen dan met het originele RAW bestand.


TIFF (Tagged Imaged File Format)

Dit bestandstype is vooral geschikt voor het opslaan na bewerking van uw RAW bestand. De bestanden worden niet gecomprimeerd dus ook geen kwaliteitsverlies. TIFF bestanden zijn vaak erg groot en daardoor minder geschikt om via het internet te versturen. Vaak worden ze bewaard om in ieder geval indien nodig de hoogste resolutie te verkrijgen.


GIF (Graphics Interchange format)

Dit bestandstype kan maximaal 256 kleuren bevatten en zijn daarom niet uitermate geschikt voor foto’s. Toch wordt dit bestandstype vaak gebruikt op internet voor logo’s en banners omdat ze ook geschikt zijn voor animaties. In een GIF bestand kan één kleur transparant gemaakt worden en het bestandsformaat wordt niet gecomprimeerd.


PSD (Photo Shop)

Het PSD bestandsformaat is een veelzijdige. Naast gewone afbeeldingen kunt er er ook extra kanalen, lagen, paden, tekst en geluidsfragmenten in opslaan. Photoshop bestanden worden zonder kwaliteitsverlies gecomprimeerd, zijn hierdoor kleiner dan TIFF-bestanden maar groter dan JPEG.


PDF (Portable Docment Format)

Dit bestandstype is vooral bedoeld om afdrukken van te maken. PDF is minder geschikt voor het archiveren of versturen van foto’s, men kan beter één van de andere genoemde formaten gebruiken. Omdat dit formaat door (bijna) iedereen geopend kan worden, worden ook veel tekstdocumenten via mail op deze manier verstuurd.


PNG (Portable Network Graphic)

Dit bestandstype is vaak groter dan JPEG en hebben meer tijd nodig om te downloaden. Voordeel van PNG is dat het transparantie in verschillende gradaties ondersteunt. PNG bestanden kunnen zonder kwaliteitsverlies opgeslagen worden.


EPS (Encapsulated Post Script)

Dit bestandstype is vooral bedoeld als vectorafbeeldingen zoals logo’s en illustraties. Het is alleen zinvol een EPS bestand van iets te maken als het bestand ook paden (vector afbeeldingen) bevat. Een EPS bestand kan dan ook het beste bewerkt worden in een vectorprogramma zoals Adobe Illustrator.


Verschil in fotobestanden